Psihologija boja u poslovnom prostoru

Čim otvorimo oči susrećemo se sa bojama, od boja našeg interijera do boja koje vidimo kroz prozor i koje jako utječu na naše raspoloženje. Kada govorimo o bojama spominjemo tople i hladne boje. Tople boje kao što su žuta, narančasta i crvena daju osjećaj topline i ugode, ali ponekad mogu izazvati i osjećaj ljutnje i bijesa. S druge strane plava, zelena i ljubičasta boja izazivaju osjećaj mira, opuštanja ali i tuge.

Boje su jako važne u prostoru u kojem radimo jer utječu na naše raspoloženje i na našu efikasnost u poslu. Također utječu i na osobe koje dolaze u taj prostor kao kupci, klijenti, pacijenti…

Ako gledamo zelenu boju ona daje osjećaj smirenosti i mira i najviše je zastupljena uz plavu boju u stomatološkim ordinacijama. Koriste se uglavnom svijetle nijanse tih boja, jer djeluju smirujuće. Tamne nijanse nisu poželjne zbog toga što mogu izazvati osjećaj tuge. Neke studije su pokazale da su zaposlenici produktivniji u prostorijama čiji zidovi su obojani u ove boje, a najpoželjnije ih je koristiti u poslovnim prostorima gdje se puno radi na računalima kao u informatičkim tvrtkama, te odvjetničkim uredima. Zelena boja u detaljima kao što su razne sobne biljke povezuje sa prirodom i vrlo je opuštajuća.

Tople boje kao što su crvena, žuta i narančasta su jako stimulativne i potiču moždanu aktivnost. Žuta boja može biti odlična za donošenje važnih odluka i rješavanje problema. Preporučuje se korištenje ovih boja u interijeru u detaljima, a ne kao neka dominantna boja većine prostora, jer bi mogle iritirati i izazivati ljutnju i bijes. Tako se te boje mogu naći na jednom zidu, u detaljima kao što je logo firme na zidu, na pojedinim komadima namještaja kao što su stolice ili fotelje. Najzastupljenije su u vrtićima i školama, baš zbog stimulacije i poticaja na učenje i na igru.

U današnje vrijeme kod uređenja poslovnih prostora jako se koristi crna kao dominantna boja zidova, rasvjete i detalja u kombinaciji sa toplim bojama drva. U takvim prostorima detalji su obično u boji koja se nalazi u logotipu firme. Crna boja kod uređenja daje dojam mističnosti i dubine te u kombinaciji s toplim bojama osjećaj ugode. Upravo zbog toga pri uređenju klubova i barova koriste se te boje.

I na kraju ne možemo ne spomenuti bijelu, jer je ona simbol čistoće i s pravom se za nju govori da je neboja. Uvijek je glavna boja kod uređenja najvećeg dijela poslovnih prostora na zidovima, te u namještaju, uz nju dalje dolazi neka druga značajnija boja za određenu djelatnost. Kao dominantna boja interijera prisutna je u laboratorijima, bolnicama i klinikama, u prostorima gdje je naglasak na sterilnost i čistoću prostora.

Za kraj možemo reći da ovisno o poslu kojim se bavi određena djelatnost ovisi i dominantna boja uređenja prostora, kako bi na pravilan način utjecala na zaposlenike i na korisnike usluga.

Autorica teksta: Andreja Pažić
Tekst je u originalu objavljen na portalu UredInfo

3dA instagram

O nama

3dA Dizajn bavi se dizajnirajem interijera. Iza nas su uspješni projekti uređenja privatnih stambenih prostora te poslovnih i ugostiteljskih objekata. Pri dizajniranju vodimo računa da prostor bude funkcionalan i estetski privlačan. Vodimo se pravilima struke, poštujemo želje i potrebe naših klijenata kako bi se oni u tom prostor osjećali ugodno. Pratimo svjetske trendove uređenja interijera i posjećujemo sajmove.

Iz našeg bloga

Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali naše web stranice. Nastavkom korištenja stranica potvrđujete da se slažete s time.